top of page
Search
  • Writer's pictureEsparducer Manzano

La significació és fonamental en la percepció de continuitat de la nostra història personal

Aquest complexíssim titular vol expressar una idea fonamental que regeix la nostra feina a Psicòlegs Esparducer Manzano: en general, les persones tenim una percepció de continuitat en la nostra història personal. La nostra vida s'ens apareix a la ment com un conte que podria ser explicat. En ella, el tret fonamental és que ens passen coses a les que nosaltres anem donant significació (què ha passat, perqué, teoria del succés, com hem reaccionat nosaltres i els demés, emocions i sentiments associats, comportaments derivats i canvis en la nostra manera de veure i sentir el món, els altres i a nosaltres mateixos si s'escau), en gran part de manera automàtica.

Resulta molt curiós com tenim una percepció de continuitat i estabilitat en la nostra història personal malgrat que no ens assemblem en res a com erem just acabats de nèixer i lo moltíssim que hem canviat i madurat. A aquesta percepció de continuitat en la nostra història personal els psicòlegs li diem Self. I aquest procés d'anar aprenent de nosaltres mateixos, del mon i dels altres per anar construint un sistema de coneixements cada volta més complexe i (si tot va bé) més adaptat al món és el nucli del Constructivisme, corrent principal que fem servir a Psicòlegs Esparducer Manzano.

Un dels problemes que solen portar els pacients a la nostra consulta és el fracàs en donar significació a coses que els hi han passat per diferents raons, o el fracàs en donar significació que sigui útil en la situació actual, l'emoció associada és negada (això pot ser causa o efecte de la manca de significació) i la tendència és a apartar aquestes experiències de l'autoconsciència (del Self) com a mecanisme defensiu. Sovint aquesta estratègia, que de moment sol funcionar, a la llarga pot donar problemes perque les experiències i emocions negades surten en situacions semblants a la no integrada. Quan això succeeix de manera massiva, la persona entra en crisi.

Una de les tasques que realitzem a la nostra consulta és la detecció d'aquests "forats negres" per desenmascarar-los en un procés d'autodescobriment del client i dirigit pels psicoterapeutes en el que s'aconsegueix integrar aquests episodis en la història de la persona per donar constinuitat i guarir el Self del conflicte. Aquesta experiència, sovint dura emocionalment, aporta al client un més gran coneixement d'ell mateix, els altres i el món i el fa crèixer i madurar, a banda de millorar la simptomatologia. En aquesta línia, apliquem tècniques com les de la Teràpia de la Coherència, la Teràpia Narrativa, Tècniques emocionals, Constructes personals, i en general totes aquelles que serveixin per facilitar la integració en una feina artesanal i sovint plena d'obstacles que els terapeutres hem de saber superar respectant els tempos del client i la seva idiosincràsia.61 views0 comments
bottom of page