top of page
Search
  • Writer's pictureEsparducer Manzano

Autocures i afrontament de les crisis desencadenades per la COVID-19

En un post anterior ja us comentavem la importància de mantenir hàbits higiènics i organitzatius personals per tal de passar el confinament de la millor manera possible. Per una banda ens trobem en un moment en el que portem molts dies confinats i poden començar a pesar. És un bon moment per a fer una revisió de com estem portant aquest confinament, si hem relaxat els hàbits personals o ens despistem en el respecte als límits del confinament atenent a les recomanacions sanitàries. També cal que revisem i ens seguim autoimposant alguna mena d'exercici aeròbic com ara ballar, fer gimnàstica, bicicleta estàtica o cinta de còrrer si és que en teniu. L'esport us ajudarà a combatre l'estrès, l'ansietat i la depresió, exercitarà els vostres músculs i enfortirà els vostres ossos fent-vos sentir molt millor. I si a sobre l'activitat que feu us diverteix, el guany serà doble. A més a més sembla que aviat podrem sortir i fer una mica d'exercici i respirar, que ens pot anar molt bé. També és important poder gaudir d'un espai en el que hi toqui el sol directament per a pendre'l durant uns minuts cada dia (sempre que no estigui contraindicat) perquè us ajudarà a sentir-vos millor i a sintetitzar vitamina D. Aquestes mesures estan pensades a paliar el sedentarisme i l'estrès derivat de la situació de tancament: estem patint una presió no petita pel confinament i la por d'emmalaltir i l'èsser humà no està ben adaptat a estar tancat i sense moure's. Si podeu mantenir-vos informats sobre la pandèmia però limitant les informacions a certs moments sense estar tot el dia pendents del tema també estareu cuidant la vostra estabilitat psicològica.


Perque es parla molt de les incerteses i pors que genera el Coronavirus en els aspectes sanitaris però no tant de la crisi econòmica i social que estem patint. A moltes persones, a la por d'emmalaltir se li afegeix el neguit de no poder fer front a problemes econòmics per la manca d'activitat: persones assalariades que han perdut la feina, persones afectades per ERTEs, autònoms, empresaris....Els ajuts no arriben, són directament insuficients o postposen els problemes. Els drames personals que estem vivint són i poden arribar a ser molt greus. Cal seure, fer un plantejament realista de la situació, analitzar totes les possibilitats i començar a fer un pla personal de combat de la crisi que observi el tractament de cada problema un per un, i dels recursos disponibles per afrontar-los. Dividir els problemes per fer-los més abarcables, demanar ajuda, fer una revisió dels recursos disponibles amb nous ulls, tirar de la imaginació, contemplar la possibilitat de fer canvis en els plantejaments vitals, laborals i familiars, teixir aliances amb altres persones o la priorització de certes necessitats obviant altres pot fer que afrontem aquesta mala temporada amb garanties de reeixir i de fer-ho amb menys por, menys ansietat i menys estrès....amb més control de la nostra vida i la situació que estem vivint. Compartir els nostres neguits amb persones properes cercant solucions ens pot ajudar a aclarir el cap, i a sentir que no estem sols, que la crisi la patim tots i que el suport mutu pot ser la clau per ensortir-nos. En aquest aspecte, l'ajut professional d'un bon psicòleg us pot aportar llum i suport emocional addicional per no defallir: és per això que, si necessiteu assessorament professional, ens podeu contactar: una part de la nostra feina és la solució de problemes i suport emocional per a no defallir.


A aquests greus contratemps es poden sumar d'altres com problemes familiars anteriors o desencadenats per la crisi sanitària que poden agreujar la situació global i provocar en les persones que els pateixen una fort sentiment d'impotència, manca de control i ansietat, amb la por i la pèrdua d'esperança en el rerefons. En aquests casos l'ajut d'un professional de la psicologia que us ajudi a poder afrontar la situació pot ser molt necessària.


Si a sobre heu patit la defunció d'una persona estimada, les condicions per a realitzar el dol adequadament en aquests moments poden estar molt compromeses, i seguremen necessitareu la nostra ajuda per afrontar-lo.


En qualsevol cas, som a la vostra disposició en unes condicions molt assequibles i acords amb a la situació perquè ningú es quedi enrere.


64 views0 comments
bottom of page